Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode die door fysiotherapeuten of artsen wordt toegepast. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. 

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend  de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Hoe ontstaan ze?

  • acuut, bijvoorbeeld na een val
  • door een langdurig verkeerde houding
  • door langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm,schouder of nek bij computergebruik (CANS)
  • overbelasting of blessures bij sporters
  • psychologische factoren zoals stress en depressie
  • bij pijnklachten van het bewegingsapparaat zoals schouderpeesklachten en lage rugpijn
  • bij langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips.

Hoe werkt dry needling?

Een spierknoop of triggerpoint zal door het aanprikken met de naald kort aanspannen en vervolgens verdwijnen. Dit kan een kort ‘kramp’ gevoel geven. De spier is daarna meer ontspannen. U krijgt oefeningen en adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

De methode is onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling en kost daarom niets extra.

Meer informatie via www.dryneedling.nl