Naar schatting hebben 2 miljoen mensen in Nederland last van chronische pijn. Dat is heel veel! Door onderzoek is duidelijk geworden dat chronische pijn een andere aanpak vraagt dan acute pijn.
Dat is de reden dat de Chronische Pijngroep West Betuwe is opgericht, waarvan Tessa Moen lid is. Deze groep heeft tot doel behandelen van mensen die langdurig (langer dan 6 maanden) pijn hebben waarbij het niet duidelijk is waarom de pijn zo lang blijft voortduren.
Wat is Chronische Pijn?
Als u lijdt aan chronische pijn heeft u langer dan 6 maanden pijn op een bepaalde plek of door het hele lichaam. U bent waarschijnlijk al bij de huisarts geweest of bij een medisch specialist. Misschien was er niets te vinden in uw lichaam wat de pijn kon verklaren of heeft de behandeling niets geholpen. Het kan ook zijn dat u te horen heeft gekregen dat u er mee moet leren leven.
Dat zijn geen fijne berichten om te horen als je vaak of steeds pijn hebt. Pijn hebben kost veel energie en heeft veel invloed op je leven. Er moet toch iets zijn waardoor u pijn hebt?
Chronische Pijngroep West Betuwe
Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren zijn veel nieuwe inzichten gekomen wat betreft pijn en ons pijnsysteem. Op die inzichten is de behandeling van de chronische pijngroep gebaseerd.
Het blijkt bijvoorbeeld dat het voelen van pijn afhankelijk is van vele factoren, onder andere emoties, genetische factoren, signalen uit je lichaam, je gedachten en ideeën over je pijn, opvoeding, manier van bewegen, je gedrag, stress. Ook blijkt dat je pijnsysteem op een overgevoelige stand kan staan waardoor je overgevoelig wordt voor pijn.
Wat ook duidelijk is geworden uit onderzoek is dat beter begrijpen hoe pijn ontstaat en waarom het soms niet overgaat kan helpen minder last te hebben van pijn.
Daarom werken we in de Chronische Pijngroep West Betuwe in de Pluk samen met meerdere disciplines namelijk huisartsen, fysiotherapeuten, revalidatiearts, psychologen, een oefentherapeut Cesar en een haptotherapeut. Het is belangrijk om bij chronische pijn breder te kijken dan alleen het lichaam.

Tessa Moen, fysiotherapeut en lid van de Chronische Pijngroep West Betuwe
Tessa raakte geïnteresseerd in chronische pijn omdat ze dat veel tegenkomt in de praktijk. Ze is veel gaan lezen en leren over pijn en het brein en begreep dat alleen zoeken in het lichaam naar de oorzaak van chronische pijn de persoon met pijn te kort doet. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waardoor pijn blijft bestaan. Die zijn voor iedereen verschillend, daarom is er geen standaard behandeling. Behandeling van chronische pijn kan bestaan uit verschillende onderdelen, in gesprek gaan is er altijd onderdeel van.
U kunt in onze praktijk vragen naar Tessa Moen om eens te praten over uw klachten. Samen met u kan zij advies geven over een behandelvorm, bijvoorbeeld behandeling in de Chronische Pijngroep,
alleen in onze praktijk of bij een andere hulpverlener.
Voor meer uitleg over pijn en chronische pijn: kijk op www.retrainpain.org